Kantar pretio vlasnici OK radija u Vranju

16. avgust 16:11

U Osnovnom sudu u Vranju u utorak 16. avgusta održan je deo glavnog pretresa u predmetu pretnje i nasilničko ponašanje prema OK radiju i kafiću „No comment“. Početak glavnog pretresa protekao je u znaku oštrog upozorenja sudije Jelene Dimitrijević da će najoštrije sankcionisati ponašanje javnosti tokom sudskog postupka, jer je velika sala suda bila ispunjena do poslednjeg mesta.
Ukoliko ne bude reda i mira u sudnici, kako je to predviđeno zakonom, mogu da odložim pretres, što nije u ničijem interesu, jer je u pitanju pritvorski predmet, bila je kategorična sudija Dimitrijević.

Punomoćnik osumnjičenog Dejana Nikolića zatražio je pauzu zbog naknadnih konsultacija sa klijentom koji je ranije bio nemoguć zbog toga što je okrivljeni bio u pritvoru u Beogradu.

Branilac Bojana Tanaskovića i Slaviše Kostića osporio je navode u optužnom predlogu Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju, čiji je zastupnik bio zamenik OJT Ivan Mladenović, tvrdnjom da nema elemenata krivičnih dela koja im se stavljaju na teret, dok su u nekim elementima krivice bez dokaza.

Punomoćnik Nikolića je ukazao na procesne nedostatke u predistražnim radnjama, materijalne nedostatke u sadržaju dokaza, tvrdeći da činjenično stanje dokazuje oštećenje tuđih stvari, a nikako nasilničko ponašanje, ističući da nema dokaza da je Nikolić izvršio krivično delo.

Okrivljeni Tanasković je ostao pri izjavi na zapisniku u OJT, priznajući da je isprskao nameštaj u kafiću, rekavši da je bio pripit i da nije znao šta radi, a potencirajući da ne poznaje ostale okrivljene, Nikolića i Slavišu Kostića i da se kaje zbog učinjenog dela.

Okrivljeni Kostić je rekao da se ne oseća krivim, da ne poznaje okrivljene Tanaskovića i Nikolića, kao i da mu je mobilni telefon sa nejasnim šuštanjem dobio od nepoznatog momka.

Taj telefon sam prvo odneo u kafić, gde su mi rekli da nije njihov, zatim u „No comment“ gde sam hteo da dam telefon konobaru, pa sam se uplašio i ostavio ga na vidnom mest, izjavio je Kostić.

Okrivljeni Dejan Nikolić je rekao da se ne oseća krivim i da ostaje pri odbrani na zapisniku u OJT, ocenivši ovo suđenje kao „veliki zločin“.

Ranije sam imao nesuglasice sa pokojnim suprugom Olivere Vladković, sa vlasnicom sam bez konflikta, ona je, međutim, vikala na mene, ali ja nisam uzvratio, jer nemam takav odnos prema ženama, objasnio je Nikolić.

Okrivljeni Nikolić je napomenuo da mu je za lokal gde se nalazi kafić, Olivera tražila 700.000 evra, a taj lokal nije u njenom vlasništvu, već njime rukovodi stečajni upravnik iz Makedonije, naveo je Nikolić.

On je naglasio sa je dobio pretnje od Verana Matića i Olivere u restoranu „Moravče“.

Želeo sam da sednemo, da se dogovorimo, ja jesam napravio lokal i zazidao prozore, ali to nije vlasništvo Olivere, a i nisam znao da u kafiću, postoji i radi OK radio, tvrdi Nikolić.

Prvo ročište glavnog pretresa završeno je saslušanjem svedoka Svetlane Ivanov koja je pootvrdila svoj iskaz na zapisniku OJT, tvrdeći da je sa telefona koji je u objekat doneo Slaviša Kostić prepoznala glas i pretnje Dejana Nikolića“.

Četvrorosatni glavni pretres u slučaju pretnji OK radiju i ugrožavanja bezbednosti završen je pretnjama koje je optuženi Dejan Nikolić Kantar uputio svima, koji se bave tim slučajem - vlasnici Oliveri Matković, novinarima i drugim, javlja reporter FoNeta.
Nikolić je, iznerviran raspravom oko toga da li će mu biti ukinut pritvor, na kraju suđenja rekao da će da "iskrši Vranje", kao i da one koji se plaše i osećaju nebezbedno misleći na vlasnicu i finansijsku direktorku, a pominjao je i člana stalne radne grupe za bezbednost novinara Verana Matića.

U jednom trenutku, Nikolić rekao da se "to u Jasenovcu 1941. rešavalo sa 'tak-tak-tak'" i da se on nikoga ne plaši.

Iskaz o slučaju pretni vlasnici OK radija i zazidavanju prozora na tom mediju danas je govorio Nikolić, kao i dve oštećene osobe, koje su, vidno potresene, ponovile svoje iskaze i ispričale genezu svih pretnji, a direktorka je na kraju suđenja počela i da plače.

Sa druge strane, Nikolić je negirao da je bilo kome pretio, ali se i vrlo bahato ponašao tokom suđenja obraćajući se sudiji sa "ti".

Pre početka suđenja, veliki broj Roma, koji su dovezeni autobusima iz Gornjeg Vranja i Surdulice kako bi pružili podršku Nikoliću nosio je majice sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vuč i porukom "Vučiću, pomozi da pravda pobedi".

Preko puta Osnovnog suda u Vranju bila su istaknuta tri transparenta sa natpisom "Pravda za Kantara".

Po završetku suđenja, znatno manji broj ljudi, uglavnom zaposlenih kod NIkolića, sačekao je njegov izlazak i pozdravio ga skandiranjem.

Skandiranje se nekoliko puta čulo i tokom suđenja.

Nastavak suđenja je zakazan za 30. septembar.

Podelite