Da li se zna nova cena goriva u Srbiji?

11. avgust 19:32

Vlada Srbije je još jednom unela zabunu među građane odlukom da smanji akcize na pojedine naftne derivate za 10 odsto. Milan Rakić, predsednik Udruženja privatnih pumpi kaže da je posredi klasično obmanjivanje. On tvrdi da se prilikom utvđivanja cene goriva ne koriste parametri iz vladine Uredbe.

„Lažu narod, koriste priču da je barel sirove nafte ispod 95 dolara. Znate li da se cena motornog goriva u Srbiji ne obračunava na osnovu cene sirove nafte?“, kaže Rakić. On tvrdi da se cene goriva zloupotrebljavaju.

"Oni su akcizu sa 20 skinuli na 10 posto, a to znači povećanje akciza za potrošaće", tvrdi Rakić.

Dodaje da i matematika koju oni koriste "ne prolazi ni u vrtiću".

"Sve što ova Vlada, koja ne postoji, kaže ili objavi - sve je laž. Nemojte obmanjivatil ljude", poručio je Rakić .
Šta će biti u petak?

Da li će cena goriva, koja se objavljuje u petak, biti manja ili veća. Rakić kaže da se cene "ne obračunavaju po realnim parametrima".

"Niko od nas ne zna kako se to računa: Cena je onolika koliko kaže predsednik. Ja bih vama tačno rekao koliko će u petak biti gorivo, ali parametri iz Uredbe ne važe, dodajući da o državi u kojoj se smanje akcize, a poveća maloprodajna cena goriva "nema neke reči hvale":

Podvlači da su redom obmanuti svi i da se oni koji govore o akcizama ponašaju "kao da je država njihova".

"Smanjenje akcize od strane države treba da ide na dobrobit građana, a ovo je sve na njihovu štetu. Ovo traje od 24. februara, od početka rata u Ukrajini. Tada smo imali drastično povećanje cena", podseća Rakić.

Rakić podvlači da su od marta pokušavali da prate Uredbu Vlade, ali da nikome ništa nije jasno i da se propisi ne primenjuju.

Prema njegovim rečima, "bombastični naslovi u medijima u kojima se tvrdi da se država odrekla akcize od 10 posto imaju za cilj da sebi pripišu zasluge".

Šta piše u poslednjoj odluci Vlade?

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Odluku o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto.

Odluka je doneta imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana, kao i očuvanja privredne stabilnosti, ističu u Nemanjinoj 11.

Na današnjoj sednici doneta je i izmenjena odluka o privremenoj zabrani izvoza evrodizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana.

"Donošenjem ove mere sprečiće se moguće štete po privredu i građane s obzirom na to da energetska kriza na svetskom tržištu i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice ove robe bitne za građane Srbije", navode u Vladi Srbije.

Koliko sada košta gorivo?


Evrodizel se od prošlog petka prodaje po ceni najviše od 209 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 za najviše 184 dinara za litar. Ove cene važe do sutra i manje su od prošlonedeljnih.

A ovo su cene goriva u regionu: (cene u poslednjih 7 dana)
Cene goriva u regionu
Podelite