REFERENTNA STOPA PORASLA NA 3%

11. avgust 17:47

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu na nivo od tri odsto, saopštila je NBS i dodala da stopa na kreditne olakšice iznosi četiri odsto, a stopa na depozitne olakšice dva odsto, "tako da je čitav koridor kamatnih stopa povećan za 25 baznih poena".

Donoseći ovakvu odluku, Izvršni odbor obezbeđuje kontinuitet umerenog pooštravanja monetarnih uslova, čime se na adekvatan način reaguje na pojačane inflatorne pritiske, ne ugrožavajući pritom dalji rast privredne aktivnosti, istakla je NBS u saopštenju.

U obrazloženju odluke stoji i da je Izvršni odbor procenio da je, u uslovima nastavljenih troškovnih pritisaka, kao i rasta uvozne inflacije iznad očekivanja, potrebno nastaviti sa pooštravanjem domaćih monetarnih uslova.

"Time NBS nastoji da ograniči sekundarne efekte na inflaciona očekivanja i obezbedi da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji, kao i da se, do kraja perioda projekcije, vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja", istakli su u saopštenju.

Dodali su da je Izvršni odbor imao u vidu i da se geopolitička dešavanja i eskalacija konflikta u Ukrajini kroz visoke cene energenata i hrane, kao i dalje prisutne zastoje u globalnim lancima snabdevanja, odražavaju na dalji rast globalne inflacije.

"Međugodišnja inflacija u Srbiji je u junu iznosila 11,9 odsto, od čega je oko 70 odsto doprinosa i dalje posledica rasta cena hrane i energenata. Prema avgustovskoj projekciji Izvršnog odbora, međugodišnja inflacija će tokom tekućeg tromesečja najverovatnije dostići vrhunac, a zatim će imati opadajuću putanju", procenili su u NBS.

U smeru smirivanja inflatornih pritisaka delovaće, prema njihovoj proceni, dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, očekivano slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, kao i niža eksterna tražnja u uslovima nepovoljnijih izgleda
globalnog privrednog rasta.

"U kratkom roku smirivanju inflatornih pritisaka doprineće i donete ekonomske mere Vlade kojima je ograničen rast cena hrane i energenata na domaćem tržištu", ocenili su iz NBS.

Narodna banka Srbije i dalje projektuje da će rast bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini biti u rasponu 3,5 do 4,5 odsto.

"Takođe, Izvršni odbor procenjuje da aktuelno pooštravanje domaćih monetarnih uslova neće imati značajan negativan efekat na ekonomska kretanja", istakli su u saopštenju i zaključili da će, u zavisnosti od globalne geopolitičke situacije i kretanja ključnih monetarnih i makroekonomskih faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu, NBS procenjivati da li ima potrebe za dodatnim zaoštravanjem monetarnih uslova.

"Prioritet monetarne politike i dalje će biti obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti u srednjem roku, uz podršku daljem rastu i razvoju privrede, kao i daljem rastu zaposlenosti i povoljnom investicionom ambijentu", poručili su iz NBS.
Podelite