Blokade Novog Sada se nastavljaju

11. avgust 17:41

"Blokade Novog Sada se nastavljaju, mi se ne šalimo!"

Poljoprivrednici koji treći dan protestuju ispred Banovine, u nameri da od Vlade Srbije dobiju ispunjenje zahteva i reše probleme na koje ukazuju, odlučili su da prošire blokade u Novom Sadu.

Odluka je stigla nakon pregovora koji su u Beogradu, između predstavnika poljoprivrednika i predsednice Vlade Ane Brnabić, završeni bez konkretnih uspeha za paore. Kako reporteri 021.rs javljaju, blokirani su Varadinski most i Bulevar Mihajla Pupina, a u planu je da se blokiraju i Jevrejska ulica, Futoška ulica i druge saobraćajnice. Nekoliko policajaca je na licu mesta, ali ne sprečavaju protest. Nekoliko vozača je automobilima zaobišlo traktore prolaskom preko trotoara…

Kako su predstavnici poljoprivrednika rekli nakon sastanka, iz Vlade su im ponudili 535 evra po toni kukuruza, dok su paori tražili 700 evra.
Tražili su i da plaćaju gorivo bez akciza, ali im je rečeno da je to nemoguće i da će im vraćati 22 dinara po litru, ali će biti ukinuta zabrana izvoza svih primarnih poljoprivrednih proizvoda.
Poljoprivrednici zahtevaju otkupnu cenu suncokreta od minimum 700 evra po toni, subvencije za gorivo, slobodan izvoz poljoprivrednih proizvoda, moratorijum i zamrzavanje kredita, premiju za mleko od 15 dinara po litri, kao i 30 odsto subvencija za đubrivo, a traže i da se proglasi elementarna nepogoda zbog velike suše.
Poljoprivrednik Đorđe Grujić rekao je da je definitivno da Vlada nije ispunila ništa i da za takav dogovor nisu ni morali da idu do Beograda.
„Dobili smo isto ono što su ponudili prvi dan“, naveo je.
Podelite