Poljoprivrednici nezadovoljni ponudom Vlade

11. avgust 17:39

Poljoprivrednici su nezadovoljni rezultatom razgovora sa premijerkom Anom Brnabić i večeras će odlučiti da li će nastaviti proteste, izjavio je za Betu potpredsednik udruženja poljoprivrednika "Stig" iz Požarevca Milan Marković. Poljoprivrednici iz Rače Kragujevačke još od 6.30 sati u blokadi drže zgradu opštine Rača i glavnu, Karađorđevu ulicu. "Jutros nam je saobraćajni policajac zapisivao registarske tablice na traktorima, pa neka piše. Mi to platiti nećemo, makar napunili srpske zatvore", rekao je za N1 Milan Milošević, poljoprivrednik iz Rače Kragujevačke.

Sastanak poljoprivrednika sa premijerkom trajao je više od dva sata, a na njemu su bili predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije i udruženja Stig.

Oko 13.20 poljoprivrednici koji su učestvovali u razgovorima sa premijerkom su se vratili u Novi Sad i očekuje se da i oni odluče koji su im dalji koraci.

Od zahteva poljopriverdnika odobren je samo izvoz osnovnih poljoprivrednih proizvoda još danas, a za suncokret im je ponuđena cena od 535 evra za izvoz, iako oni traže 700 evra.

Nije ispunjen ni zahtev da se registrovana poljoprivredna gazdinstva oslobode akciza na gorivo za količinu do 100 litara po hektaru, a Vlada je ponudila umanjenje cene goriva za 22 dinara po litru za količinu do 60 litara po hektaru.

Podsećamo, poljoprivrednici zahtevaju da cena suncokreta bude 700 evra po toni, moratorijum i zamrzavanje kredita, premiju za mleko od 15 dinara po litru, zatražili su i da se proglasi elementarna nepogoda zbog suše i 30 odsto subvencija za đubrivo.
Zatražili su i da se ne kažnjavaju poljoprivrednici kojima je policija, tokom protesta u utorak, pisala kazne. Poljoprivrednici su centar Novog Sada blokirali juče od 8.00 do 14.00. Oni su prenoćili u Novom Sadu, a pridružili su im se i poljoprivrednici iz udruženja Stig Požarevac, iz Rače Kragujevačke i Stare Pazove kako bi im pružili podršku.

Istovremeno, poljoprivrednici iz Rače nastavljaju sa blokadom zgrade opštine u ovoj šumadijskoj varošici posle vesti da pregovori njihovih kolega iz Vojvodine i Stiga nisu rezultirali kompromisom sa premijerom Srbije.

„Nastavljamo sa blokadom glavne ulice u Rači. Traktora je sve više iz okolnih opština i sela. Sada su se naše kolege okuražile kada su videli koliko nas ima, ne plašimo se nikoga. Jutros nam je saobraćajni policajac zapisivao registarske tablice na traktorima, pa neka piše. Mi to platiti nećemo, makar napunili srpske zatvore“, rekao je za N1 Milan Milošević, poljoprivrednik iz Rače Kragujevačke.

Poljoprivrednici sa traktorima u centru Rače ostaju do ispunjenja ranije podnetih zahteva Ministarstvu poljoprivrede.
Podelite