"Jesenje setve neće biti!" - blokada mosta u toku (foto i video)

9. avgust 17:01

Protestna vožnja udruženja poljoprivrednika “Stig” krenula je iz Bratinca nešto posle 9 časova. Oni su traktorima prošli kroz centar grada i blokirali saobraćaj blizu mosta na Velikoj Moravi. Poljoprivrednici nisu zadovoljni ishodima razgovora sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.
Potpredsednik udruženja “Stig”, Aleksandar Milovanović je istakao kao prioritetni zahtev naveo cenu od 700 eura za tonu đubriva po hektaru. Prema njegovim rečima kukuruza neće biti, a situacija sa suncokretom je presudan trenutak da se vidi da li će biti setve i proizvodnje za sledeću godinu ili će biti primorani da obustave sve.
On naglašava da će najveće posledice osetiti, nažalost, oni manji proizvođači. Pored nepovoljnih vremenskih uslova, odnosno suše, Milovanović kao rešenje vidi to da se cene suncokreta barem usklade sa onima u regionu. Činjenica da je država zabranila izvoz ulja predstavlja veliki problem, ali Milovanović smatra da država kao sistem ima načina da reši problem sa kojim se poljoprivrednici trenutno suočavaju. On kaže da ne očekuju nikakvu ogromnu zaradu, već šansu da pokriju troškove i omoguće uslove za nastavak proizvodnje. Iako su poljoprivrednici imali priliku da pregovaraju sa nadležnim Ministarstvom, konkretnih ponuda nije bilo. Milovanović ističe da je izgubljeno mnogo vremena, da je žetva na pragu, a da je suncokret takav da ne može da se lageruje, te će oni biti primorani da ga prodaju po onoj ceni koja bude data u tom trenutku. Po njegovom mišljenju, jak seljak znači jaku državu.

blokada - protest poljoprivrednika


Predsednik udruženja poljoprivrednika „Stig“, Nedeljko Savić rekao je da je ovo četvrta po redu blokada i podsetio da su tokom prve blokade tražili da im neko pomogne oko cene đubriva koje je, kako on kaže, neko uvozio po ceni od nekih 40 dinara, a poljoprivrednicima ga prodavao po ceni od 125 dinara. Druga blokada bila je organizovana kako bi ih neko saslušao, a treća da bi uspeli da dođu do Predsedništva, ali pregovori nisu doveli ni do kakvog konkretnog rešenja.

Nedeljko Savić - predsednik udruženja "Stig"


Savić kaže da je došlo vreme žetve, da su se ljudi zadužili po 128 dinara, a sada treba da se razduže na 60 dinara, što je cena koja je trenutna. On ističe da im ne preostaje ništa drugo nego da se ili zaduže i uđu u još veće kredite ili propadnu. Nedeljković je mišljenja da Ministarstvo poljoprivrede nije učinilo ništa da spreči ovakav razvoj situacije i smatra da država nema nimalo volje da ovaj problem reši.

„Nismo prihvatili zato što imamo smanjenje prinosa zbog suše i zato što cena od 70 dinara ne pokriva naše troškove proizvodnje. Tražimo minimum 90 dinara po kilogramu“, rekao je Savić ranije za Boom93.

Na protest je izašlo 250 traktora i blokiralo put. Kolege poljoprivrednici iz Vojvodine su pružile podršku tako što su na deset lokacija napravili blokade puteva.
250 traktora blokiralo put


Podelite