Novo poskupljenje za građane - hleb ide na 53,5 dinara

4. avgust 17:57

Novom uredbom koja se primenjuje od 9. avgusta, cena hleba "Sava" povećava se na 53,5 dinara. Uredbu je već objavio Službeni glasnik, a njome se, po prvi put, ograničava i marža na sve druge vrste hleba.

Na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije usvojena je Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500.

Nova Uredba, kako je navelo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, doneta je u cilju dalje zaštite životnog standarda stanovništva Srbije, imajući u vidu da tržište još uvek nije stabilizovano.

„Uredbom se uređuje obavezna proizvodnja i promet hleba, maksimalna visina marži, remitenda i rokovi plaćanja privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom hleba.

Novom Uredbom ograničena je maloprodajna cena hleba od brašna T-500, na 53,50 dinara, dok je maksimalna proizvođačka cena ograničena na 45,88 dinara. Takođe, Uredbom je ograničena i najviša ukupna stopa marže, obračunata na neto fakturnu cenu za sve ostale vrste hleba, umanjenu za rabate i popuste, a iznosi maksimalno 40 odsto“, navelo je ministarstvo.

Vlada Srbije je, u saopštenju, pojasnila da je Uredbom po prvi put ograničena marža na sve ostale vrste hleba.

„S obzirom na to da je u prethodnom periodu došlo do velikog rasta cena namirnice ključnih za ishranu stanovništva, Imajući u vidu da je marža šest odsto, a da se hleb uglavnom isporučuje direktno u trgovini na malo, tako da je to i ukupna marža trgovca na malo, zaključeno je da se povećanje cene neće odraziti na njihovo poslovanje. Takođe, procenjeno je da povećanje cena neće značajno uticati ni na standard potrošača“, navela je Vlada Srbije.
Podelite