Anketni odbor povodom smrti rudara

4. avgust 17:48

Zeleno-levi klub Ne davimo Beograd podneo je prvog dana skupštinskog zasedanja zahtev za formiranje anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti u vezi sa pogibijom osam rudara u rudniku "Soko" 1. aprila ove godine, saopštio je taj poslaničku klub.

Ovo je ujedno i prvi predlog u radu novog saziva Narodne skupštine, navodi se u saopštenju.

Zeleno-levi klub tražiće odgovore na pitanja šta su nadležni organi preduzeli na utvrđivanju svih oblika pravne odgovornosti u vezi sa nesrećom i događanjima u tom rudniku koja su joj prethodili.

Traže se odgovori na pitanja da li je u periodu od dve nedelje pre nesreće, kao i nakon nesreće, vršena kontrola ispravnosti sistema za detekciju metana i drugih opasnih gasova i da li o tome postoje dokazi koji su bili na raspolaganju nadležnim organima prilikom utvrđivanja odgovornosti za nesreću, da li su u vezi sa tim preduzete mere za utvrđivanje odgovornosti rukovodstva rudnika ili organa koji su bili dužni da vrše nadzor nad njegovim aktivnostima, na koji način su nakon nesreće postupili rudarska inspekcija i druge organizacione jedinice Ministarstva rudarstva i energetike, kada je rudarska inspekcija Ministarstva rudarstva i energetike poslednji put vršila redovni, a kada vanredni inspekcijski nadzor u rudniku „Soko” i koji su bili nalazi tih nadzora.

Zeleno-levi poslanički klub postavio je pitanje na koji način su u ovom predmetu postupali Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu, Više javno tužilaštvo u Nišu i da li je i na koji način postupalo Republičko javno tužilaštvo, kao i zbog čega porodicama poginulih rudara nije bio obezbeđen uvid u spise predmeta od strane postupajućeg tužilaštva.

“Tužilaštvo je nakon četiri meseca od ove strašne tragedije i nesreće reklo da nema osnova za krivično gonjenje po službenoj dužnosti. Nama se čini da je to malo verovatno. Ali isto tako sumnju uliva i to što porodicama preminulih rudara nije dopušten uvid u spise”, izjavila je Biljana Đorđević, narodna poslanica Zeleno-levog kluba, Ne davimo Beograd.

U saopštenju se podseća da anketni odbor ima pravo da od državnih organa traži podatke, isprave i obaveštenja, kao i da uzima izjave od pojedinaca koje su mu potrebne za izvršenje zadataka i dužnosti.
Podelite