Danas se obeležava 27 godina od "Oluje"

4. avgust 17:42

Na današnji dan pre 27 godina počela je hrvatska vojno-policijska operacija "Oluja"

Ova godišnjica se u Srbiji obeležava kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe, a u Hrvatskoj kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti.
U Srbiji se obeležava 4. avgust, dan kada je ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu počela vojno-policijska akcija "Oluja" koja je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske.
U Hrvatskoj se kao državni praznik slavi 5. avgust, dan kada je akcija "Oluja" završena ulaskom hrvatske vojske u gotovo napušten Knin i isticanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi. Time su su pod hrvatsku upravu vraćeni poslednji delovi teritorije koje su držali pripadnici srpskih vojnih jedinica. Od 2000. taj dan se obeležava i kao Dan oružanih snaga Hrvatske.

Centralna manifestacija povodom Dana sećanja na prognane i stradale u akciji Oluja održaće se večeras na Trgu slobode u Novom Sadu, a prisustvovaće joj i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Podelite