Rio Tinto kupio parcelu za izgradnju brze saobraćajnice

3. avgust 14:01

Kompanija Rio Sava, ćerka firma rudarskog giganta Rio Tinto u Srbiji, kupila je parcelu u Slatini kod Loznice, na kojoj bi trebalo da bude izgrađena brza saobraćajnica Šabac - Loznica, kažu u udruženju Ne damo Jadar.

Iz Udruženja Ne damo Jadar redakciji N1 je dostavljeno rešenje Službe za katastar nepokretnosti u Loznici, od 1. avgusta 2022. godine, u kojem se kompaniji Rio Sava dozvoljava upis prava svojine na tri katastarske parcele u Slatini: 462/3, 463/1, 463/2.

Te parcele, kako objašnjavaju u udruženju Ne damo Jadar, nisu obuhvaćene Prostornim planom područja posebne namene za projekat Jadar, već bi kroz njih trebalo da prođe brza saobraćajnica Šabac – Loznica.

Udruženje Ne damo Jadar pita zašto je dozvoljeno da Rio Tinto kupuje parcele i da li ta kompanija finansira izgradnju svoje infrastrukture što je, kako navode, bila obaveza Vlade.

Uredbu o utvrđivanju prostornog plana za realizaciju projekta „Jadar“ je povučena ili nije, pitaju iz ovog udruženja i konstatuju da Rio Tinto na tom prostoru i dalje radi.
Podelite