SUKOBI U NOVOM SADU!

21. jul 15:59

U Novom Sadu je danas situacija došla do usijanja. Uoči burne sednice u Skupštini Vojvodine gde se raspravljalo o Generalnom urbanističkom planu (GUP), građani su se sukobili sa policajcima, nakon čega je deo njih priveden. Bačen je suzavac, policija je polivena zelenom farbom, članu pokreta Ne davimo Beograd Radomiru Lazovića uvrnuli su ruku, a obezbeđenje u civilu hapsilo je građane.

Na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada, kod zgrade Skupštine Vojvodine, došlo je do incidenata i sukoba između demonstranata i žandarmerije, dok je gradonačelnik Miloš Vučević ocenio da je cilj protesta bio prekid sednice Skupštine grada.
Demonstranti su, tokom protesta ofarbali policijske štitove u zeleno, jednom policajcu je i otet štit, a prema nezvaničnim saznanjima, ima i privedenih.

Učesnici protesta traže da neko od građana bude pušten na sednicu kako bi se obratio odbornicima Skupštine grada Novog Sada koji danas raspravljaju o usvajanje GUP.

Gradonačelnik Miloš Vučević je, na pitanje novinara zbog čega aktivistima nije dozvoljeno da prisustvuju sednici, odgovorio da odluku o tome donosi Skupština Grada, a ne Gradsko veće i gradonačelnik i dodao da "nikad transparentnija javna rasprava o GUP nije bila".

"Ovo je prilika u kojoj odbornici raspravljaju o toj temi. Morate dozvoliti izabranim odbornicima da o tome glasaju. Ako nam nije potrebna Skupština, hajde onda da zasedamo na poljani, pa ko dovede više ljudi", rekao je Vučević.

On je uoči sednice gradske skupštine o GUP, naglasio da nije istina da će, odmah po usvajanju tog plana početi izgradnja projekta neformalno nazvanog "Novi Sad na vodi", a demantovao je i da će novi GUP dozvoliti gradnju četvrtog mosta u Novom Sadu.

"Taj isti most planiran je i važećim GUP, to jest ucrtan u planove još 1951. godine", rekao je Vučević.

"Most je ucrtan ranije, nismo ga mi sad izmislili. Šodroš je starim planom planiran za veslačku stazu, Kamenička ada je urbanistička zona - vi urbanističkim aktom koji je sad na snazi možete da gradite na Adi. Mi smo rekli da želimo da Kamenička ada bude zaštićena zona i prirodno stanište, a da bude izgrađena industrijska zona brodogradilišta - koja je daleko manja površina od Kameničke ade", rekao je Vučević tri dana pre sednice gradske skupštine.
Podelite