Agencija za bezbednost saobraćaja - oprezno na odmor

22. jun 16:28

Načelnica Odeljenja za analize i istraživanja u Agenciji za bezbednost saobraćaja Ivana Stanić istakla je da su pojačane edukativne akcije pred sezonu godišnjih odmora veoma značajne kako bi upozorile građane na važnost dodatnog opreza u saobraćaju. Ona je, boraveći u Šapcu, pozvala građane da u narednom periodu, kada kreću na godišnje odmore, budu odmorni, voze pažljivo i na svaka dva sata naprave pauzu.
Primarni cilj ne treba da bude da stignu u što kraćem vremenskom roku, već da bezbedno dođu na krajnju destinaciju. Upravo pred sezonu godišnjih odmora i kada ona traje pokrećemo akcije i aktivnosti, jer smo prepoznali da se, onog trenutka kada krenu na odmor, ljudi opuste, a sabraćaj zahteva pažnju. Da, jesmo za opuštanje, ali tamo gde je ono potrebno, na plaži ili bilo kakvim drugim odmorištima. S druge strane, treba da budemo svesni da je, kada sa svojom porodicom, dragim ljudima, krenemo na neko putovanje, rizik od saobraćajne nezgode visok, zato što u ovim periodima, kada je toplo vreme, imamo običaj da se opustimo i onda zaboravimo na neke stvari o kojima inače vodimo računa- istakla je Stanićeva. Skrenula je pažnju na sisteme zaštite koje su vozači u obavezi da primenjuju tokom putovanja.
-Ono na šta ne smemo da zaboravimo je da vežemo pojas, da svoje dete stavimo u dečije auto sedište i da na putevima kroz naselje ima pešaka, biciklista, poneki traktorista koji je krenuo da obrađuje svoju njivu ili se sa nje vraća. S tim u vezi uvek savetujemo da za polazak na putovanje biraju onaj deo dana kada su temperature prijatnije. Ako i putuju po vremenu kada temperature nisu toliko prijatne, neka obavezno na svaka dva sata naprave pauzu pet minuta, popiju nešto, prosto promene okruženje i daju vremena da se njihov mozak tome prilagodi- zaključila je Stanićeva.
Podelite