Fotograf Andrija Vukelić pretučen na skupu vladajuće partije u Šapcu

30. novembar 2021. 21:12

Samostalni fotograf i član Nezavisnog udruženja novinara Srbije Andrija Vukelić pretučen je u ponedeljak, 29. novembra, na skupu Srpske napredne stranke u Šapcu. On je pratio protest protiv kompanije Rio Tinto, a potom je ostao u Šapcu da fotografiše miting Srpske napredne stranke.

Vladajuća stranka održala je juče kontraprotest ispred Osnovnog javnog tužilaštva u Šapcu tražeći pravdu za svog člana Dušana Prokića, koji je u subotu bio na bageru i sukobio se sa jednim od učesnika blokade Draganom Milovanovićem Crnim. Podsećanja radi, širom Srbije, u subotu, 27. novembra, bilo je protesta i blokada povodom usvajanja Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu u Skupštini Srbije.
Andrija Vukelić je ispričao da je u jednom trenutku video gomilu krupnih ljudi sa crnim maskama, obučenih u crno, kako jure ka nekome.
“Otišao sam da vidim sta se dešava i vidim da tuku dva čoveka desno od bine i kako ih nose.Video sam kako ih šutiraju i kad sam hteo da fotografišem, spuštam aparat i vidim da sam okružen likovima u crnom. Jedan počinje da mi viče ‘daj aparat’ i počinje da me vređa. Pošto nisam dozvolio da mi uzme aparat, počeli su da me udaraju pesnicama u glavu i u rebra i pokušavali su da me obore na pod. U jednom trenutku su me udarili u oko, čuo sam drugog čoveka kako je rekao ‘nemoj, nemoj, pokvarićemo skup’ i onda su uspeli da mi skinu aparat sa vrata jer mi je pukao kaiš. Onda se gomila njih razbežala u masu ka bini, a jedan lik me je šutnuo u zadnjicu i krenuo da me gura preko ulice. Rekao mi je ‘nemoj da se vraćaš na ovu stranu’, priča Vukelić.
Nakon napada, on je slučaj odmah prijavio policiji.
Nezavisno udruženje novinara Srbije već duže vreme upozorava institucije i zvaničnike da su novinari potpuno ugroženi. U poslednjih 15 dana bilo je nekoliko napada na novinare dok su radili svoj posao, ali kako NUNS smatra, neće se zaustaviti napadi na novinare u Srbiji.

Mreža SafeJournalists koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu, Nezavisnom udruženju novinara Srbije, u osudi ovog brutalnog napada na Andriju Vukelića. Tražimo od policije da pronađe ove ljude, uhapsi ih i procesuira.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavestiti sve domaće i međunarodne aktere.
Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demoktratiju i prava svih građana.
Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 30. Novembar 2021.Udruženja novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Udruženje BH novinari
Hrvatsko novinarsko društvo
Nezavisno udruženje novinara SrbijeSindikat medija Crne Gore
Podelite
 • Tim za škole odlučio je danas da od ponedeljka, 31. januara učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će...
  28. jan
 • Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje juče je na području Mačvanskog okruga od 1.543 testiranih građana 671 bilo pozitivno na prisustvo Kovida-19. U...
  28. jan
 • Prošlo je dva meseca od jednog od incidenta na mostu u Šapcu. Protiv vinovnika napada na građane podnete su krivične prijave, iste čekaju u pripadnike...
  28. jan
 • Kada danas pogledamo sve što se dešavalo na šabačkom mostu pre dva meseca, sa gomilom snimaka, fotografija, dokaza svih vrsta, potpuno je neverovatno da...
  28. jan