Godinu dana gradske vlasti

23. oktobar 16:32

Danas je održana konferencija za novinare u Gradskoj kući, a povodom navršetka godinu dana nove gradske vlasti u Šapcu.
Na samom početku gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić zahvalio se kako Zapadnoj Srbiji tako i Ruskoj stranci i Evropskoj Zelenoj partiji ali i medijima koji su objektivno izveštavali kao i sugrađanima na strpljenju.
Gradonačelnik Pajić je naglasio kako nije bilo lako sve dovesti u red i zakonske okvire, te da se funkcionisanje grada u prethodnih godinu dana odvijalo se bez dinara kredita i bez dinara novčanog učešća naših sugrađana u prjektima koji su rađeni u gradu.
Istakao je da je nova vlast od prethodne nasledila dificit budžeta koji je iznosio 300 miliona zbog čega je bilo ugroženo tekuće poslovanje grada.
-Zahvaljujući Vladi Republike Srbije, razumevanju predsednika države iz tekuće budžetske rezerve države je uplaćeno u budžet grada Šapca 300 miliona tako da smo kalendarsku 2020. Godinu uspešno završili i doneli budžet za 2021.godinu, uz tri rebalansa budžeta.
Gradonačelnik je govorio i o kapitalnim projektima kao što su Novi most preko Save, auto-put prema Rumi i brza saobraćajnica prema Loznici. Najavljeni su i veliki infrastrukturni projekti u gradu : projekat Šabačke bolnice, kompleks otvorenih bazena, nabavka opreme za rad JKP "Stari grad" u iznosu od 65 milina dinara. Naveo je i da je ponosan na organizaciju besplatnog javnog prevoza za sugrađane starije od 65 godina, kao i na smanjenje cene vrtića od 10 posto i najavio dodatno smanjenje iduće godine.
-Putna infrastruktura je jako bitna. Na poslednjoj sednici grada rebalansom budžeta dobili smo i mogućnost da potpišemo sporazum sa svojom državom. Mi smo to uradili i sa ministrom Momirovićem dogovorili da zajedno izgradimo 30 kilometara novih lokalnih puteva. Realizacija tog projekata je već počela. Imaćemo 12 novih putnih pravaca koji će biti isfinansirani polovinom iz budžeta Grada a polovinom iz budžeta države.
Na teritoriji grada urađeno je dosta lokalnih puteva - put u Jevremovcu, Pocerskom Pričinoviću, Maovima, Bogosavcu, Dobriću...kao i gradske ulice Zmaj Jovina, Mladena Đuričića, Prote Smiljanića, parking u Norveškoj, Omladinska, Sinđelićeva, Leonarda da Vinčija...
Velika sredstva iz budžeta grada odvojena su za šljunčenje atarskih puteva, a otkupljena je i parcela za proširenje novog groblja koja je koštala nešto više od 18 miliona dinara. U planu je proširenje kanalizacione mreže u dužini od 150 kilometara kao i vodovodna mreža u pet pravaca.
Podelite