Sećanje na stradanja Jevreja i Roma u Zasavici

12. oktobar 2021. 19:12

Povodom stradanja pre osam decenija, kada su Jevreji i Romi streljani u Zasavici u oktobru 1941. godine, Šabac je posetio austrijski ambasador Nikolaus Lutterotti.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić organizovao je prijem za ambasadora i predstavnike jevrejskih opština Beograd i Novi Sad. Tokom sastanka razgovali su o značaju čuvanja uspomene na žrtve koje su životom platile pripadnost jednom narodu.

- "U znak sećanja, položili smo vence na mesto stradanja šabačkih Jevreja, ali i Roma koji su 12. i 13. oktobra 1941. godine svirepo ubijeni" – rekao je Pajić.

Njegova ekselencija ambasador Austrije Nikolaus Lutterotti, ukazao je na značaj i ulogu Šapca tokom Kladovskog transporta.

- "Hteo bih da naglasim da su Jevreji iz Beča ovde kratko naši sklonište i da ih je grad primio pod svoje okrilje. Veoma je važno da znamo da izučavamo prošlost za bolju budućnost" – izjavio je Lutterotti.

Muzej šabačkih Jevreja za javnost je otvorio stalnu postavku za sve posetioce grada, kako bi saznali više o tragu koji su Jevreji ostavili u Šapcu.
Podelite
  • Direktan kontakt sa drogom u proseku je imalo oko 27 odsto mladih od 15 do 30 godina, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Specijalna bolnica...
    23. jun
  • Leto na severnoj Zemljinoj hemisferi počelo je danas u 11:13 minuta, a na dan početka leta noć je najkraća, a obdanica najduža - trajaće 15 sati i 36...
    21. jun
  • Prvi Festival srpske narodne muzike u izvođenju ženskih pevačkih grupa održan je u dvorištu šabačkog Kulturnog centra. Organizatori festivala su,...
    21. jun
  • Danas su Duhovske ili letnje Zadušnice. Zadušnice su uvek subotnji dani posvećeni pomenu i molitvama za upokojene, posebni dani kada se na...
    11. jun