Foto - monografija "Slika jednog kraja"

28. septembar 2021. 15:50

Knjiga pod nazivom „Slika jednog kraja“ biće predstavljena u četvrtak 30. septembra u Biblioteci šabačkoj. Autori Radovan J. Popović i Branislav Stanković su sakupili nepoznate i zaboravljene fotografije krajolika Mačve, ovdašnjeg stanovništva svih starosnih grupa, ali i porodičnih i javnih manifestacija, od kraja 19. veka do 1945. godine.

O knjizi će, pored autora, govoriti Mileta Aćimović Ivkov i Aleksandra Vuletić. Izdavač je Narodna biblioteka „Janko Veselinović“ iz Bogatića, a izdavanje je finansijski pomoglo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Foto-monografija „Slika jednog kraja“ je trajni spomenik Mačvanima i Mačvankama, koji nisu bili samo ratnici, domaćice i zemljoradnici, već i slikari, pesnici vezani za lepotu ravnice. Knjiga je podeljena na četiri poglavlja: krajolik (u kom imamo prve fotografije s kraja 19. veka), zatim Mačvani i Mačvanke (gde su u životnom ciklusu od detinjstva do smrti prikazane fizionomije ljudi sa ovog područja), potom zdanja (u okviru ovog poglavlja su prikazane javne i privatne građevine, crkve i škole) i javne manifestacije i događaji.

Početak promocije je u 19 časova u dvorani „Vinaver“ u Aneksu Biblioteke šabačke.
Podelite