Niko ne zna pravi rezultat izbora u Šapcu

6. septembar 2020. 01:46

-Niko u Šapcu ne može da kaže sigurno kakvi su rezultati ponovljenih izbora, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović na konferenciji za medije, organizovanoj noćas nešto posle ponoći na Trgu šabačkih žrtava.

Razlog tome su, kako je gradonačelnik naveo, brojne nepravilnosti na mnogim izbornim mestima, koje su prijavljivane tokom čitavog dana.

-Ono što možemo da kažemo je, da zbog svih neregularnosti koje su se desile tokom izbornog dana, zbog svih primedbi, a prema informacijama koje imam, na svim biračkim mestima, unete su ozbiljne primedbe na zapisnik. Razlog tome je što je ljudima plaćano da glasaju, što je uticano na njih kako da zaokružuju na listiću, što su slikani glasački listići na biračkom mestu, što je vršeno javno glasanje na najvećem broju biračkih mesta i zbog opšteg pritiska na birače, mi ćemo tražiti da se izbori u Šapcu na ovih 27 biračkih mesta ponove. Tokom čitavog dana, kriminalci, ne samo iz Šapca, nego iz čitave Srbije, su se sjatili u naš grad. Vozali su se u kolonama skupocenih automobila, zaposeli šabačka sela i maltretirali građane, potpuno neometani od policije, tužilaštva i svih službi bezbednosti. Sada su meštani Ševarica i Tabanovića mogli da upoznaju Sandokana, rekao je Nebojša Zelenović.

Gradonačelnik je istakao da se vrhunac desio večeras, kada je predsednik biračkog odbora na biračkom mestu u Ševaricama, presretnut "od strane Sandokana i njegovih kriminalaca" u Mačvanskom Pričinoviću i kada je pokušano da mu se otme izborni materijal koji je podneo u Gradsku izbornu komisiju.

-Nemam reči da opišem događaje u toku današnjeg dana. Mislio sam da ne može biti gore nego što je bilo 21. juna. Ovo što se desilo danas i večeras nešto je najgore što je Šabac zapamtio u svojoj parlamentarnoj istoriji. Nikada ovako brutalno kriminalci nisu zlouoptrebljavali izbornu volju Šapčana. Nikada ovako brutalno institucije nisu žmurile na ovakve događaje. Zato ćemo mi tražiti, od GIK, da se ponovi glasae na svih 27 biračkih mesta, rekao je gradonačelnik i naveo da je na dva mesta utvrđeno da ima višak listića u glasačkim kutijama, što je automatski razlog da se poništi glasanje na tim mestima.

Na pitanje novinara N1 da li će ponavljanje izbora dovsti do "začaranog kruga" gradonačelnik je istakao da je sve "vrlo jednostavno"

-Postoje kriminalci koji vrše krivična dela, zloupotrebljavaju izbornu volju građana i utiču na glasanje. To su sve teška krivična dela. Kada se ta krivična dela dešavaju policija i tužilaštvo reaguju , a ne žmure. Nema "začaranog kruga". Postoji Zakon i njegovo poštovanje. Ja nisam tu niti da pratim, niti da hapsim kriminalce. Pozivam institucije da rade svoj posao. Da zaštite prava građana, rekao je Nebojša Zelenović.

Gradonačelnik je istakao da ne može da komentariše pristigle rezultate izbora, ali da su u globalu za kolaciju bolji, ali "apsurdni pošto ništa nije bilo po zakonu".

-Ovo što se desilo u Šapcu i što su svi Šapčani mogli da vide svojim očima, ništa nije bilo po zakonu. Mi našu borbu nastavljamo. Borićemo se kao što smo to radili i do sada. Sve po zakonu. Borićemo se da kroz institucije dođemo do rešenja, arešenje je - jednom mora da se pošteno glasa, rekao je gradonačelnik Zelenović i dodao da nakon podrške koja je stigla Gradu Šapcu od EU i stranih ambasadora ni to nije bilo dovoljno da se bilo šta promeni na ovim izborima

-Nastavljamo borbu, da odbranimo slobodni Šabac od kriminalaca. Nećemo dozvoliti da on ikada padne u ruke kriminala i da bude plen ljudi koji žele da uspostave apsolutnu vlast u Državi, poručio je gradonačelnik Zelenović.

izvor: glaspodrinja.rs
Podelite
 • Na danas održanoj sednici, Gradska izborna komisija donela je odluku da se ponovljeni izbori na pet biračkih mesta održe u subotu trećeg oktobra. Razlog...
  23. sep 2020.
 • Novinar Hanibal Kovaču, komentarišući odluku Upravnog suda da se lokalni izbori u Šapcu ponove na samo na 5 biračkih mesta, rekao je u izjavi za...
  23. sep 2020.
 • Kako prenose „Podrinske“ na sastanku Gradske izborne komisije u Šapcu doneta je Odluka da se usvoje svih 19 prigovora liste „Nebojša Zelenović –...
  16. sep 2020.
 • Upravni sud u Novom Sadu usvojio je svih 19 žalbi koje je podnela izborna lista „Šabac je naš“ gradonačelnika Nebojše Zelenovića i poništila...
  14. sep 2020.