Održan 49. protest "Jedan od pet miliona"

10. novembar 2019. 12:17

Protest "Jedan od pet miliona", 49. po redu, završen je sinoć ispred Rektorata Univerziteta u Beogradu odakle je poručeno vlasti da "više ne srozava ugled Univerziteta u Beogradu".

Na početku, ispred Filozofskog fakulteta, jedan od organizatora Miodrag Simović rekao je da je na današnji dan pre 30 godina srušen Berlinski zid, koji je bio "simbol gvozdene zavese i izolovanosti ljudi".

"Pogrešno je reći da je on srušen.Pre će biti da je premešten.Došao je ovde kod nas i sada se mi borimo da srušimo taj Berlinski zid, da konačno možemo da počnemo da živimo slobodno", istakao je Simović.

On je rekao da na mestu ministara finansija i unutrašnjih poslova imamo plagijatore Sinišu Malog i Nebojšu Stefanovića.

Naučni savetnik na Univerzitetu u Beogradu Vladan Čokić rekao je da se u Srbiji "narušavaju akademske vrednosti univerziteta" i poručio vlasti da "više ne srozava ugled Univerziteta u Beogradu".

On je rekao da neki državni službenici imaju sumnjive diplome, a da ukazivanje na to nailazi na veliki otpor vladajuće stranke i državnog aparata.

Čokić je rekao da pokušavaju da predoče da je doktorat Siniše Malog plagijat.

"Gospodo, doktorati se ne kupuju.To što imate novac ne znači da možete da imate doktorat.Svoje komplekse lečite na drugom mestu, ali nemojte na Univerzitetu u Beogradu", rekao je Čokić.

On je rekao da mi više nemamo partijsko uređenje, već sektašku državu.

"Upravo toj sekti je Srpska pravoslavna crkva dala ordenje. Gospodo poglavari Srpske pravoslavne crkve vi ste saučesnici ove pošasti koja davi Srbiju", istakao je Čokić.

Posle govora učesnici protesta su krenuli u šetnju centralnim gradskim ulicama.

Prvo su se zaustavili ispred Predsedništva gde su uzvikivali "Vučiću lopove", a zatim i ispred zgrade Radio televizije Srbije, gde su tri studentkinje Valentina Reković, Tea Vukadin i Nikolina Reković, pročitale 11 pitanja koja su htele da postave predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću 5. novembra kada su ga čekale ispred ove medijske kuće gde je gostovao u emisiji "Upitnik".

One su Vučića, između ostalog, htele da pitaju ko je ubio Olivera Ivanovića, kada će smetniti Sinišu Malog zato što je ukrao tuđe znanje, Nebojšu Stefanovića zato što je slagao da je završio fakultet, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića koji uništava Beograd i maltretira Beograđane, kao i kada će otići kod Aleksandra Obradovića da mu ispriča sve o trgovini oružjem.

Organizatori protesta su ova pitanja zalepili na ulaz u RTS.

Građani su se zatim uputili do Rektorata.

Student Moma Kovačević rekao je da je Rektorat blokadom studenata "postao jedina institucija koja je korumpiranom srpskom naprednom sistemu rekla ne".

On je poručio da čekaju 22. novembar, krajnji rok da se Odbor za profesionalnu etkiku Univerziteta u Beogradu izjasni o doktoratu ministra finansija Siniše Malog.

"Borimo se za sve one koji se boje i koji se oslobađaju od straha.Probudite se ostalo je još 13 dana do 22. novembra.Koliko god mi verovali u najbolji mogući ishod nemojte da mislite da sedimo skrštenih ruku.Mi se spremamo", rekao je Kovačević.

Vlast misli, kako je rekao, da može da bira za koga važi zakon u ovoj zemlji i "da mogu da određuju šta mi mislimo".

Studenti su razvili transparent na kome je pisalo "Položićemo i ovaj ispit", a organizatori su najavili da će protest biti održan i sledeće subote, 16. novembra.

Organizatori protesta su podelili papiriće građanima na kojima su pisali pitanja koja žele da postave Vučiću, a kutiju sa papirićima će odneti ispred Predsedništva.

Građani su pozvani da potpišu peticiju za puštanje na slobodu uzbunjivača iz "Krušika" Aleksandra Obradovića, a upućena je i podrška glumcu Draganu Bjelogrliću povodom napada tabloida na njega.

Na kamionu sa ozvučenjem nalazio se transparent "Sloboda za Aleksandra Obradovića".

Građani su tokom protesta uzvikivali "Bojkot, bojkot", "Vučiću lopove" i nosili transparente na kojima je pisalo "Vučić voli penzionere - sto penzionera za jednog taksistu", "Bojkot".
Podelite
  • "Protest profesora za novi RTS", kome su se pridružili učesnici protesta koji organizuje Građanski otpor, završen je večeras ispred zgrade Radio...
    1. mar 2020.
  • Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju (SZS) u Skupštini Beograda i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio je danas da je zamenik...
    19. sep 2019.
  • U Prvom osnovnom sudu održano je ročište u sporu između predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana...
    7. maj 2019.