Obeležen Dan roda inžinjerije

5. novembar 2014. 14:30

Svečanom smotrom pripadnika Prvog pontonirskog bataljona rečne flotile Vojske Srbije, na poligonu šabačke kasarne „Cerski junaci“, obeležen je Dan roda inžinjerije. Prema rečima pukovnika Andrije Andrića, iza vojnika je teška godina, u kojoj su na brojnim zadacima pokazali visok stepen obučenosti i pripravnosti. Posebno je istaknuta saradnja sa civilnim strukturama tokom majskih poplava.



Bogu hvala, živimo u mirnodopskim vremenima, te nema potrebe za angažovanjem jedinica Vojske Srbije na frontu, no godina na izmaku donela je zajedničku borbu civilnih i vojnih struktura sa prirodom, tokom velikih majskih poplava. Od prvog dana armija je bila angažovana na svim kriznim područjima.
- Najpre smo angažovani na području Šapca i Koceljeve, a dan kasnije delovali smo i u blizini Loznice, a aktivno smo učestvovali u evakuaciji stanovništva i u Obrenovcu. Samo je potpuna saradnja vojske i civilnih struktura mogla doneti rezultate i ističem da je ona i bila takva – rekao je pukovnik Andrija Andrić.
Posledice elementarne nepogodne nisu male, ali zahvaljujući saradnji Štaba za vanredne situacije, građana i Vojske, sprečena je katastrofa većih razmera. Maj 2014. godine ostaće još dugo u sećanju svih nas, ali je ipak samo segment izvanredne saradnje Štaba i pripadnika rečne flotile prvog pontonirskog bataljona tokom cele godine.
- Verujte da su posledice minimalne u odnosu na one koje su mogle biti da nije bilo saradnje svih tokom tih dana. Zbog toga nam priznanje za uspešnu saradnju znači još više – izjavio je Aleksandar Stojković, načelnik okružnog Odeljenja Sektora za vanredne situacije.
Tokom tekuće godine, bataljon koji danas slavi rođendan, učestvovao je na više vojnih vežbi, zahtevnom rečnom desantu, a deo ljudstva bio je obavezama sprečen da prisustvuje obeležavanju dana roda kome pripadaju.
- Trenutno smo angažovani u basenu rudnika Kolubara i na održavanju pontonskog mosta preko reke jadar, namenjenog kretanju civila – dodaje Andrić.
Na današnji dan, 1864. godine, u Kneževini Srbiji, usvojen je Zakon o izmeni i dopuni Zakona o uređenju vojske kojim su pioniri i pontoniri izdvojeni iz artiljerije i formirali poseban rod inžinjerije.