Darku Šariću danas ukinuta presuda

4. avgust 17:50

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je Darko Šarić osuđen za pranje novca.
Šarić je prvostepenom presudom bio osuđen za dva krivična dela pranje novca na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet godina, a Nebojša Jestrović je bio osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Zbog krivičnog dela pranje novca u produženom trajanju bili su osuđeni Predrag Milosavljević, Zoran Ćopić i Marinko Vučetić na zatvorske kazne od po četiri godine, Radovan Štrbac na kaznu od sedam godina i Stevica Kostić na kaznu od dve godine.

Zbog krivičnog dela pranje novca osuđeni su bili Aguš Erdinč na tri godine i Goran Vučković i Goran Bogdanović na po dve godine, dok su zbog pranja novca u podstrekavanju Boban Stojiljnović i Bojan Stanojković bili osuđeni na po četiri godine, a zbog pranja novca u produženom trajanju Marko Dabović bio osuđen na tri godine.

U drugostepenoj odluci Apelacionog suda navodi se da je prvostepena presuda ukinuta u osuđujećem delu u odnosu na sve okrivljene, kao i u delu kojim je odbijena optužba prema Dušanu Kovačeviću i Nebojši Spasiću i u tom delu je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Kako se navodi, optužnicom je Šariću stavljeno na teret krivično delo pranje novca u produženom trajanju, a Jestroviću, Krloviću, Milosavljeviću, Štrbcu, Ćopiću, Vučtiću, Dubravki Štrbac i Stevici Kostiću krivično delo udruživanja radi vršenja krivičnog dela i krivično delo pranje novca.

"Prvostepeni sud je propustio da odluči i o krivičnom delu udruživanja radi vršenja krivičnog dela koje je okrivljenima stavljeno na teret, pa se radi o nepotpuno rešenom predmetu optužbe", naveo je Apelacioni sud.

Dodaje se da je prvostepena presuda zahvaćena bitnom povredom odredaba krivičnog postupka i zbog toga što je njena izreka nerazumljiva i protivrečna sama sebi, a u obrazloženju nisu dati dovoljni razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja, a dati razlozi su potpuno nejasni i u znatnoj meri protivrečni, zbog čega nije moguće ispitati zakonitost i pravilnost presude.
Podelite