Brnabić o zahtevima ratara: Ako damo svima sve što traže...

16. avgust 12:11

Brnabić o zahtevima ratara: Ako damo svima sve što traže, neće biti više Srbije

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da joj se čini da je blizu dogovor sa poljoprivrednicima i ocenila da su "bliže dogovoru nego što su bili juče u 10 ujutru, kada su počeli pregovori".
Međutim, kako je dodala, "ako damo svima sve što traže, tu budžeta više nema, tu Srbije više nema".
Brnabić je za TV Pink rekla da je u Vladi Srbije bila jutros do 1 čas, i da su se nastavili razgovori sa poljoprivrednicima, pa i telefonom, i da su pravljene kalkualcije.
"Vladi jeste u interesu da se nađe dogovor, a to znači kompromis - moramo negde da nađemo sredinu", naglasila je Brnabić i navela da su zahtevi poljoprivrednika "izuzetno ambiciozni" kada traže 700 evra po toni za otkupnu cenu suncokreta, dok je ona, primera radi, u Hrvatskoj 520, a u Bugarskoj 535 evra po toni.

"Mi smo ponudili cenu od 600 evra po toni. Jedna od organizacija koja protestuje - Inicijativa za opstanak srpskog poljoprivrednika to nije prihvatila, jutros su nam javili", rekla je Brnabić.

Naglasila je da Vlada ne može da garantuje otkupnu cenu ničega.

"Mi ne smemo na to da utičemo, ne smemo da otvorimo Pandorinu kutiju, jer će onda svi tražiti isto, bez obzira na tržište, situaciju i njihovu ličnu konkurentnost. Time ne samo da razvaljujemo našu ekonomiju, već i konkurentnost naše poljoprivrede pada. To ne možemo, ali možemo da pomognemo", istakla je Brnabić.

Dodala je da poljoprivrednici jesu u pravu kada je reč o nekim Vladinim intervencijama.

"Jesmo intervenisali da bismo obezbedili da naši građani imaju dovoljno suncokretovog ulja i drugih životnih namirnica, i da su cene prema građanima na jednom kontrolisanom nivou, u teškim vremenima", rekla je Brnabić.

"Ono što možemo da uradimo i pomognemo, to ćemo uraditi i daćemo sve od sebe - ali ne možemo da ispunimo zahteve koji su nerealni i stavljeni na papir samo da bi bili odbijeni, da bi neko na tome pravio svoju fejk političku karijeru. To ne možemo i nećemo, jer moramo da čuvamo Srbiju, budžet i fiskalni prostor", naglasila je premijerka.

Navela je da su u ponedeljak počeli i razgovori oko utvrđivanja minimalne cene rada i da je poljoprivrednicima predočena da Vlada mora da brine o tome da ima fiskalni prostor i za to.

"Ako damo svima sve što traže, tu budžeta više nema, tu Srbije više nema", zaključila je Brnabić.
Podelite