Pomen žrtva komunističkog terora

23. oktobar 16:30

Povodom istog događaja, ulaska partizanskih jdinica u Šabac, oglsila se koalicija NADA koja u svom saopštenju za javnost, najavljuje da će pomenom obeležiti komunističku represiju nad Šapčanima 1944. godine i ističe :
27.oktobra, na dan Svete majke Paraskeve (Svete Petke) 1944.godine u našem gradu počeo je jedan gnusan i strašan pogrom stanovnika Šapca od strane pripadnika tadašnje komunističke vlasti.
Nikad nije utvrđen tačan broj pobijenih ljudi na starom železničkom mostu na reci Savi. Procenjuje se da je u periodu nešto više od pola godine bez ikakvog suda i zakona svirepo pobijeno od 3.000 do neverovatnih 10.000 ljudi. Oni su umoreni samo zato jer su bili monarhističkog opredeljenja ili se jednostavno nisu slagali sa totalitarizmom novouspostavljenog komunističkog sistema.
POKS Šabac i Ravnogorski pokret su 2018 god. obeležili taj užasni događaj šetnjom od šabačke crkve do starog mosta, pod naizivom ŠETNJA - “STAZOM SMRTI”, a nastavljeno je sa održavanjem i sledeće 2019. sa tendencijom da preraste u tradicionalnu manifestaciju.
Zbog pandemije koja vlada, 2020 godine nije bilo šetnje, ali je obeležen događaj na starom mostu.
Na žalost zbog pandemije koja još uvek traje ni ove godine neće biti šetnje “STAZOM SMRTI” ali će ovaj stravični komunistički pogrom nad našim sugrađanima kao i prošle godine, biti obeležen pomenom, paljenjem sveća i polaganjem cveća u Savu 27. Oktobra u 11. časova na Starom mostu na Savi u organizaciji srpske koalicije NADA, koju čine POKS i DSS i udruženja i pokreti koji podržavaju našu koaliciju.
DA SE NE ZABORAVI I NIKAD VIŠE NE PONOVI - kaže se u saopštenju Koalicije NADA
Podelite